top of page
Search

ÇALIŞMA NOTLARI- 2

  • Writer: Özkan Eroğlu
    Özkan Eroğlu
  • Jan 15, 2023
  • 1 min read

Updated: Jan 17, 2023


JOHN DEWEY: ART AS AN EXPERIENCE


“As his subject-matter is to the artist, so is the work of art to the critic”[1]. Sanatçı burada iç görünüşten dış görünüşe bir nesne getirir ve o nesne sanat yapıtı olarak bilinçli bir izleyici olan eleştirmen tarafından algılanır.


Bu konuyu biraz daha Değerli insan Dinçer Yıldız’ın görüşleriyle açalım: Düşünce bilgi sürecinde kendini özne ve nesne diye ikiye bölme ve sonra da o parçaları birleştirme yetisine sahiptir. Bu süreçte üç unsur göze çarpar:


1. Düşünen düşünce (özne): Dewey’de “kavram”ı ileri süren yaratıcı sanatçı ile özdeştir (John Dewey şöyle demekte: As his subject-matter is to the artist).


2. Düşünülen düşünce (nesne): Dewey’de sanat yapıtını “algılama nesnesi” kılan bilinçli izleyici eleştirmenle özdeştir (John Dewey şöyle demekte: so is the work of art to the critic).


3. Düşünen düşünce ile düşünülen düşünceyi bağlayıp birliğe götüren düşünce (varılan bilgi): Sanatçının ortaya koyduğu yapıt, eleştirmenin algılamasını bekler ve bu şekilde oluşan “edimsel süreç”in meydana gelmesini sağlar.

[1] John Dewey’in, Türkçeye çevirisi Nur Küçük tarafından yapılan ve Vakıfbank Yayınları'ndan çıkan “Deneyim Olarak Sanat” kitabında ise bu cümlenin düğüm vurgusu “subject-matter”in “içerik” diye çevrilmesiyle Dewey'in dile getirmek istediği mesele anlaşılmaktan uzak kalmıştır yazık ki. Kitap, buna benzer viraj noktada önemli tanımlamaların hakkını verememiş görüntüsü ortaya koymaktadır kanımca!

 
 
 

Recent Posts

See All
HAKİKAT VE GERÇEKLİK NEDİR?

Hakikat ve gerçeklik, felsefi bağlamda farklı anlamlar taşıyan kavramlardır. İkisinin benzer ve ayrışan yönleri üzerine ayrıntılı bir...

 
 
 

Comments


©2019 by ÖZKAN EROĞLU. Proudly created with Wix.com

bottom of page